5 voordelen van kaneel op de gezondheid

Iedereen heeft wel eens een heerlijk toetje gemaakt met kaneel, of een koffie besteld bij een espressobar met een dun laagje kaneel bovenop! Wie houdt er nou niet van kaneel? Maar wist je dat kaneel niet alleen erg lekker is, maar ook vele voordelen meebrengt voor onze gezondheid!

Waarom is kaneel gezond?

Kaneel, of wel canella in het latijn, is van oudsher al een natuurlijk geneesmiddel. Dit overheerlijke specerij komt van oorsprong uit Sri Lanka, dat vroeger Ceylon heette. Tegenwoordig bestaan er twee soorten kaneel, namelijk de oorspronkelijke (maar prijzigere) Ceylon Cinnamon en Cassia Cinnamon (sterker en scherper van smaak).

Kaneel wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijk geneesmiddel vanwege twee belangrijke componenten. Ten eerste zit kaneel vol met beschermende antioxidanten en ten tweede bevatten de oliën van kaneel het active component cinnamaldehyde: Deze stof heeft een geneeskrachtige werking!

Welke effecten kan kaneel hebben?

 1. Kaneel helpt bacteriële- en schimmel infecties bestrijden
  Het actieve component in kaneel, cinnamaldehyde, schijnt bepaalde schimmel- en bacteriële infecties te bestrijden. Zo blijkt uit een onderzoek van Food Chemistry uit 2009 dat dit bestanddeel bepaalde bacteriën afremt, zoals E. Coli. Een ander onderzoek vond dat kaneel ook goed is om bepaalde schimmelinfecties tegen te gaan zoals Candida albicans.

 2. Het bevat ontzettend veel antioxidanten
  Kaneel zit boordevol antioxidanten, waarvan het Polyfenolen antioxidant het meest prominent is. Antioxidanten zorgen ervoor dat bepaalde slechte stoffen in het lichaam worden tegengegaan door het oxidatie proces af te remmen. Hierdoor verouderen onze lichamen minder snel! Meer leren over antioxidanten in kaneel?

  Meer over antioxidanten

 3. Bescherming tegen hart- en vaatziektes
  In de Chinese geneeskunde werd kaneel al veelvuldig gebruikt vanwege haar invloed op hart- en vaatziekten. Moderne onderzoeken vonden dat dit kwam omdat kaneel het cholesterol niveau in balans houdt.

  Cholesterol is een vetachtig stofje die als kleine bolletjes in ons lichaam voorkomt. Cholesterol is op zich niet slecht voor mensen, en wordt ook juist gebruikt als bouwsteen voor cellen en hormonen. Echter té veel cholesterol kan gaan ophopen in de bloedvaten en deze langzaam laten dichtslibben. Kaneel helpt het Cholesterol level naar een gezond niveau te brengen en deze daar te houden.

 4. Werkt ontstekingsremmend
  Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat kaneel ook positieve invloeden had op ontstekingen. Dit komt voornamelijk door de Polyfenolen die veel voorkomen in kaneel. Wanneer een ontsteking ontstaat kun je kaneel als supplement nemen. Kaneel bevat veel antioxidanten die vechten tegen deze ontstekingen.

 5. Kaneel helpt tegen een slechte adem
  Daarnaast helpt kaneel ook tegen een slechte adem. Vaak ontstaat een slechte adem door een infectie in de mond of een tong aanslag. Zoals je hebt gelezen, bestrijd kaneel bacteriën en ontstekingen. Neem daarom kaneel als supplement om van slechte adem af te komen!

Samenvattend

Eet dus niet alleen kaneel omdat je het lekker vind, maar nu weet je ook dat kaneel erg gezond is! Zo is kaneel al eeuwen een natuurlijk geneesmiddel tegen allerlei aandoeningen. En onderzoekers zijn nog steeds bezig met het testen van de werkingen van kaneel als een dieet supplement en zelfs als ondersteuning tijdens chemotherapie. Let er wel op dat je de dosering in de gaten houdt: té veel is ook niet goed.