Welke kaneel is de beste?

Kaneel is geurige, oosterse specerij die al eeuwenlang door miljoenen mensen gebruikt wordt. Het is afkomstig uit de binnenste schors van de Cinnamomumboom. Maar weinig mensen in Nederland weten dat er feitelijk twee soorten kaneel zijn n.l. Cassiakaneel en Ceylonkaneel.

Ceylon kaneelstokjes zijn zacht, kruimelig en gerold als een sigaar met lagen zachte kaneelschors. Alle andere kaneeltypen zoals de Cassia kaneel en hebben de neiging om hard te zijn en hebben slechts één opgerolde laag. Let op het kleurverschil. Ceylon Kaneel is lichter van kleur, terwijl andere kaneeltypes de neiging hebben donkerder van kleur te zijn.

Er is een belangrijk verschil tussen Echte Ceylon kaneel en Cassia kaneel, namelijk het coumarine gehalte!

Cassia vs Ceylon Cinnamon

Cassiakaneel

De Cassiakaneel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-China en wordt ook wel Chinese kaneel genoemd. Dit is de kaneel die we in Nederland op grote schaal kunnen kopen in de supermarkt. De rolletjes van de Cassiakaneel zijn vrij dik en ruw en ze zijn donkerrood van kleur. De kwaliteit van de Cassiakaneel is over het algemeen niet zo goed en de smaak is vrij sterk. Het grootste bezwaar van de Cassiakaneel is echter dat het de stof coumarine bevat, waarvan is vastgesteld dat deze in grote hoeveelheden giftig kan zijn. Een kleine hoeveelheid coumarine is geen bezwaar, maar als je er om gezondheidsredenen voor kiest om bijvoorbeeld kaneelsupplementen te slikken of grotere hoeveelheden kaneel te gebruiken is het beter om te kiezen voor de Echte Ceylonkaneel (True Cinnamon). 

Ceylonkaneel

De Echte Ceylonkaneel is oorspronkelijk afkomstig uit Ceylon (het tegenwoordige Sri Lanka) en uit Zuid-India. Deze kaneel is niet overal in de supermarkt te koop, in de supermarkt wordt doorgaans de goedkopere Cassia kaneel verkocht. De kaneelrolletjes zijn gemakkelijk te onderscheiden van de Cassiakaneel, Ze zijn dun en glad en lichtbruin van kleur. De smaak van deze kaneel is mild en de kwaliteit is erg goed. Deze kaneel is een stuk duurder dan de Cassiakaneel. In de Ceylonkaneel zit een te verwaarlozen hoeveelheid coumarine waardoor dit zonder bezwaren voor de gezondheid in grote hoeveelheden gebruikt kan worden.

Sterker nog, aan kaneel worden juist een groot aantal eigenschappen toegeschreven die de gezondheid bevorderen.

Coumarine

Coumarin draagt een aangename noot bij aan vele natuurlijke smaakstoffen, waaronder vanille, maar komt vooral voor in cassia kaneel. Tot 1954 was het legaal om als voedingsadditief in de Verenigde Staten te gebruiken, maar de Food and Drug Administration verbood het gebruik ervan nadat onderzoekers vonden dat het leverbeschadiging veroorzaakte bij proefdieren.

Een metastudie uit 2006 van de beschikbare gegevens gepubliceerd in "Food and Chemical Toxicology" concludeerde dat hoewel er een duidelijk verband bestond tussen coumarine en leverkanker bij proefdieren, het veilig bleef voor gebruik door de mens in hoeveelheden in de voeding. Maar het kan problematisch zijn als het als supplement wordt ingenomen. (zie ook 1 en 2)

Deze waarschuwing geldt dus niet voor de Echte Ceylon kaneel die inmiddels ook als voedingssupplement te krijgen is.